www.firegoat.com » Reportaže » Sabaium
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

Sabaium (Ljubljana - Orto bar - 28.03.02)
Reportažo naredil(a): Klemen Polimac

Odličen koncert. Tudi tako bi lahko začeli, a vseeno nekaj več besed.Na njihovi turneji po Sloveniji so se tega dne v Ortu ustavili tudi No Fear in Scaffold, s podporo Abattoir in Sabaium (headlinerji večera).

Štiri skupine pomenijo, da se mora vse skupaj končati ob pol enih, zato tudi tako "zgodajšnji" začetek (zgodajšnji za Metelkovske pojme) - že ob osmih. No, zares se je vse skupaj začelo malo pred deveto, a za mnoge še vedno prezgodaj. Domačini Abattoir so tako igrali pred vsega 20-30 obiskovalci, kar je res škoda.

Abattoir so naša najbolj brutalna metal skupina (poleg trenutno nedelujočih Necrosed), za kar je še najbolj zaslužen vokalist Vasja (pravi globok death metal vokal - to Vaso!). Fantje igrajo ameriški brutalen death metal s precej postanki in menjavami ritma, spustijo pa se tudi v tiste brutalno počasne in boleče rife. Mislim, da bi bil Dave Rotten iz Repulse Records (po novem šef tudi pri Xtreem Productions) kar ponosen nanje. Komadi so v povprečju kar dolgi in tu mislim, da bi bilo treba še malo piliti. Jih narediti morda malo krajše in intenzivnejše (šus v glavo), ali pa samo skrajšati ponovitve, narediti nek "vrh" komada. No, vse to so le moje špekulacije, ki niso pomembne. Vsekakor jim želim veliko sreče v prihodnje, kajti takih bandov nam primanjkuje.
Lansko leto so posneli promo kaseto s komadom The Scream Of The Forgotten God, ki se je kasneje pojavil tudi na kompilaciji Stormbreed Vol.1. Svoj soliden nastop v Ortu pa so zaključili z Deicide priredbo When Satan Rules His World, ki je postala že kar nekako ponarodela kar se Abattoir tiče. Svoj čas so igrali tudi Hammer Smashed Face ameriških klavcev Cannibal Corpse in to prav odlično (kasneje sem izvedel, da so jo igrali le enkrat, aprila 2000 v ormoškem Unterhundu in na lastna ušesa vam lahko povem, da je bila odlična, v nulo). Res škoda, da je kdaj pa kdaj ne obudijo.

Po manjši prekinitvi so bili na odru že No Fear. Za vse tiste, ki ne veste za kaj gre naj povem, da je No Fear projekt članov Scaffold in Olom. Zbrali pa so se zaradi poklona žalostno preminuli metal legendi, Chucku Schuldinerju. Se pravi, igrajo izključno Death priredbe in nič avtorskih komadov. Po dokončani turneji pa naj bi se prav tako ukinili, kar je po svoje res škoda (sedaj, ko to pišem lahko že povem, da No Fear ne obstajajo več). A kot sami pravijo, ne želijo služiti s Chuckom, tako da gre pri vsem skupaj res samo za tribute. Mislim, da bi bil Chuck kar zadovoljen z njihovimi nastopi.Z nastopom No Fear se je povečala tudi "čupoglavost" publike in žur se je lahko pričel. Svoj nastop so pričeli kar z Zombie Ritual iz Death prvenca "Scream Bloody Gore" in odziv je bil veličasten. Prve vrste so slemale kot za stavo. Nato so zaorali skozi klasike Pull The Plug, Philosopher, Spirit Crusher, Living Monstrosity, Symbolic, Lack Of Comprehension (ali "havajka" kot ji sam pravim zaradi intra, katerega so tudi prav dobro zadeli - ja, fretless bas je bil v igri ali bas brez prečk), zaključili pa so ponovno z legendarno "Scream Bloody Gore" in to s komadom Evil Dead (wow, odlično fantje!). Oziroma ga je zaključil Robi z nekaj minutnim bobnarskim zaključkom v stilu "velikih zvezd"- na dolgo in široko z vsemi možnimi prehodi.Svoj nastop so opravili več kot odlično in veselje bi jih bilo ponovno videti. Tudi vokal je bil precej "Chuckovo histeričen". Ja, z izgubo Death smo vsi veliko izgubili, čeprav bo po drugi strani njihova glasba živela večno, v naših srcih in na kasetah/CDjih/vinilih... (joj kako sluzasto sem to povedal).

Sledi zopet manjša prekinitev, nakar se na odru pojavijo Scaffold, katerim za ozadje kot intro služi kar soundtrack iz Gospodarja Prstanov. Moram reči, da je intro kar sodil zraven, iz njega pa se je izcimil Evil Empire - Morbid World. Komad s katerim Scaffold praviloma udarijo. Nastop je bil odličen, publiki pa se je tu še sploh zmešalo. Cela dvorana je prekipevala od energije, ljudi pa se je kar trlo. Mislim, da bi se vsi strinjali, da je bila temperatura večera najvišja z nastopom "zidarskega odra", pardon "morišča". :)

Po njihovem nastopu se je kar precej obiskovalcev odpravilo domov, tako da je zadnje nastopajoče Sabaium pričakala že kar razredčena publika (ja, koncert je bil sredi tedna). Sabaium so bili tudi edini band tega večera, ki je nekako izstopal. Ostale tri damo lahko v skupen death metalski kotiček, medtem ko Sabaium igrajo bolj melodičen gothic (po novem tudi heavy) z nekaj atmosferičnimi vložki.

Nastop Sabaium se je vsekakor splačalo pogledati. Sicer je pa, vsaj po mojem mnenju, vsak njihov nastop odličen. Tokrat so se nam predstavili brez drugega kitarista Tadeja, brez njega pa bodo igrali tudi v prihodnje - ne iščejo zamenjave. Repertoar te noči je vseboval tako stare stvari kot nove s prihajajočega albuma "Beyond". Med novimi komadi (teh bo 10) se jih najde kar nekaj, ki so bolj heavy obarvani. Se torej Sabaium spreminjajo? Odgovor na to da lahko le nova plošča "Beyond", za katero se pa še ne ve kdaj bo izšla. Precej je odvisno tudi od tega, kdaj bodo posneli svoj prvi videospot za skladbo Tiha Pesem (ali Silent Hymn), ker bi jo radi vključili na CD. Še vedno pa iščejo tudi novo založbo (Seven Art ni več v igri), če pa je ne najdejo, je možnost, da album izdajo kar sami.
Ko sem zaslišal komad Black Heart s katerim ponavadi zaključijo svoj nastop sem sprva pomislil, da je res že konec, a se mi je nekako zaradi časa zdelo, da nam bo sledil še priboljšek. In res, zaključili so s priredbo She Is My Sin, drugače v originalu od Nightwish. Kot sem že omenil, so svoje delo na odru dobro opravili. Dober nastop, vsekakor. Upam, da jim bo uspelo najti založbo ter kmalu izdati "Beyond".

Skratka, koncert je vsekakor uspel. V bistvu me je kar prijetno presenetil. Tako z obiskom publike kot s svojo energijo. Kdo pravi, da naši bandi ne morejo narediti žura, ha!? Celo zvok je bil v redu te noči. Odličen večer.

     
 
  • Natisni reportažo
  •  
         
       
    Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
    © 2000-2001 Vse pravice pridržane.