www.firegoat.com » Reportaže » Krisiun
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

Krisiun (Ljubljana - Metelkova - 03.10.02)
Reportažo naredil(a): Klemen Polimac

Zaradi višje sile tokrat močno zamujam z oddajo tele reportaže, ki je bila praktično napisana že naslednji dan po koncertu, a kaj bi sedaj o tem...

Tokrat sem se odločil, da ne bom tako dolgovezil in poskušal vse povedati čimbolj na kratko. Upam, da mi bo to tudi uspelo.

3. oktobra 2002 so se k nam prikotalili Vader, Krisiun, Decapitated in Prejudice. Tokrat smo imeli pri nas prvič priložnost videti "nore mladce" Decapitated, ki so lansko leto na žalost morali odpovedati svoj nastop z Immolation, Deranged in Destroyer 666 (takrat so sicer odpadli tudi Destroyer 666, a to je že druga zgodba). Izgleda, da se zgodovina ponavlja, le v malenkost drugačni obliki - tokrat so za nameček odpadli Vader, saj si je Doc poškodoval rebra in ni mogel nastopiti, kar je prišel tudi povedati na oder. No, pa saj so bili Vader pri nas že štirikrat, za povrhu pa z novega albuma "Revelations" igrajo samo počasnejše komade (prva dva in zadnjega), kot mi je povedal Matija iz zagrebških Retaliation (pri njih se je noč popreje v Močvari zbralo kar dobrih 300 ljud i- Vader so tu še nastopili - pri nas pa jih je bilo nekje dobra polovica manj).

Pa po tem uvodnem "blabla"-nju kar začnimo. Koncert so odprli naši Supremacy in nastop je bil kot vedno pravi šus (čeravno Mare ni toliko skakal po odru kot ponavadi). Sicer sem zamudil sam začetek, tako da sem ujel samo še par komadov, a je bilo opaziti, da se je publika do konca nastopa že prav dodobra ogrela in namnožila. Izgleda, da Supremacy pripravljajo naskok na prvo mesto slovenske brutal death scene (ki je, roko na srce, skorajda ni - še posebej po razpadu Necrosed in lenoritisu Abattoir).

Supremacy so sledili Prejudice iz Nemčije, ki pa me niso najbolj prepričali. Sicer so bili rahlo presenečenje, a vseeno, to ni to. Osebno so se mi zdeli slabši kot Šoštanjčani. Se pa vidi, da imajo že kar precej kilometrov za seboj (samo še v studiu pa v placu naj jih prebijejo malo več). Prav zanimivo je bilo tudi gledati odzivanje publike in kako se da vplivati nanjo, če le znaš. Saj drugače so bili čisto v redu, se sploh ne pritožujem, so pa res imeli tudi nekaj bolj nu-metalskih rifov, čeprav je vse skupaj še vedno delovalo brutalno. A vse skupaj preveč medlo, da bi se me prijelo. Še en filler band, kar se mene tiče.

Potem pa band, ki sem ga najbolj čakal ta večer - Decapitated. Popoln razfuk bi se lahko glasil opis njihovega nastopa. Se prav vidi, da se tem Poljakom samo še nekam mudi, pa še prav dobri so v tem. Bobnar je norel kot za stavo, prav tako pa tudi oba šeststrunska rekvizita (ne, niso bili brez basista - izgleda, da danes res že vsak tretji band uporablja šeststrunski bas). Pa tudi zvok so imeli čisto v redu. In nikakor ne morem mimo priredb. To pa je bilo nekaj za moja ušesa. Najprej "Suffer The Children" (Napalm Death), katero so zaigrali nemara celo bolje kot to storijo sami Napalmi. Čista desetka in kapo dol fantje! Potem pa še "Sothis" (Vader), da dobi publika vsaj delček poljskih mojstrov death metala (prav tako odlična priredba). Dozdeva se mi, da je bilo na koncertu kar nekaj ljudi, ki še niso videli Vader v živo in le ti so (mogoče) prišli na svoj račun s to priredbo. Vsekakor odličen nastop in sedaj mi je lahko le še bolj žal, da so lansko leto na Immolation evropski turneji odpadli. Za vse, ki imajo radi energičen, brutalen, a tudi tehnično dobro podkovan death metal...

Glede na odstop Vader še pred vžigom motorjev, je titula headlinerjev večera tako pripadla nori trojici iz Sao Paula, Krisiun! Fante sem pred tem že dvakrat videl, a sem se veselil nastopa, saj vem, da na odru dajo vse od sebe. Tako je bilo tudi tokrat, pot je kar lil od njih in bili so pravi carji večeri... Zvok pa "loser" večera. Moysesova kitara je prav hudičevo hreščala, nekam preklemansko visoko in pri eni solaži mi je kar zaškripalo skozi ušesa. Resnično jih morate slišati v kakšni bolj spodobni hali, da zares pridejo do izraza - hja, le ena kitara je v igri.
Drugače pa verjamem, da so vsi tisti, ki so jih tokrat prvikrat videli v živo naravnost obnemeli. Še posebej ob Maxovem solo vložku, ko je "lomil palčke in trgal opne" - pa saj to ni človek, to je mašina! si je verjetno marsikdo takrat potihoma dejal sam pri sebi. Noro! Na žalost pa spet niso zaigrali niti enega samega komada s prvenca "Black Force Domain". Kot mi je kasneje povedal Alex, je vse skupaj odvisno od publike, da pa jih drugače še vedno občasno igrajo. Tako so tokrat igrali veliko materiala z zadnjih dveh plošč, jasno pa ni manjkalo niti "Slayerskih komadov" z druge "Apocalyptic Revelation".
Po koncertu sem v pogovoru z Alexom izvedel, da imajo trenutno že 4 nove komade, nekje marca 2003 pa naj bi odšli v studio. Ko se vrnejo s te turneje (ob oddaji te reportaže so se jasno že, čisto mimogrede pa je obsegala prek 30 datumov - vsega skupaj 45), se bodo zakopali v ustvarjanje novih komadov. Nekaj pa je jasno že sedaj. Novi album sigurno ne bo razočaranje, želim jim le malo boljšo produkcijo bobnov, kot so jo imeli na zadnjem albumu "Ageless Venomous". Nad njimi niso navdušeni niti sami, kot ste lahko prebrali tudi v lanskoletnem intervjuju z Maxom iz dunajske Arene. Letos pa smo govorili z Erikom (Hate Eternal), a to še sledi.

Skratka, vsekakor odličen koncert, čeprav ni prišlo toliko ljudi kot na Dying Fetus in Monstrosity in že sedaj se veselim novega snidenja z norimi Brazilci. Horns up!!

     
 
  • Natisni reportažo
  •  
         
       
    Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
    © 2000-2001 Vse pravice pridržane.