www.firegoat.com » Reportaže » Nazareth
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

Nazareth (Graz - Orpheum - 11.12.02)
Reportažo naredil(a): Milan Krušič

Začetek koncerta ob 20:15 s pesmijo "When The Lights Come Down". Očitno stare legende še živijo. Izvedba na odru v perfekcijo! In takoj drugi komad, eden izmed največjih hitov Razamanaz, kjer je večina starih rokerjev po dolgem času lahko znova pretegnila svoje lene kosti. Stvar so umirili z bluesy komadom "Miss Misery", nato pa je prišel komad s plošče Malice in Wonderland "Holiday", ki je bil, no kaj? Pač tudi še en velik hit. A onda je počela od njih največa balada u svetu rocka još danas "Dream On". In v dvorani je zavladala popolna tišina, tako da so se ob tem ustrašile tudi orfeumske miši. Pevec Dan McCaferty po dolgih letih staža v Nazareth to pesem odpoje z isto strastjo in nežnostjo, kot jo je na začetku kariere. Stvar so znova precej otrdili z njihovo hard rock klasiko "Bad Bad Boy". Nadaljevali so s predelavo Frankie Millerjeve "Danger Danger".

Seveda se je znašla poleg vse kopice hitov tudi "My White Bycycle", ki je nastala v Amsterdamu. Kot je povedal Dan je pesem nastajala pod vplivom razno raznih travnih bilk. Nato so odigrali še nekaj njihovih nepogrešljivih klasik s tem, da je pri pesmi "Hair Of The Dog" prinesel Dan prave škotske dude in odigral z njimi prekrasen solo. Seveda so koncert zaključili s svojim največjim hitom, ki ga je napisala Joni Mitchell, oni pa so ga briljantno predelali - "This Flight Tonight" namreč. Konec nastopa so zabelili v dodatku s Claptonovo "Cocaine" ter zaključili koncert ob 21:55 s svojim največjim hitom "Love Hurts".

Koncert v celoti je bil osnovna šola hard rocka. Nazareth. Dan McCafferty (vokal) in Pete Agnew (bas kitara) sta edina še originalna člana. Na bobnih jima dela družbo Peteov sin Lee, ki je nadomestil originalnega bobnarja, nesrečneža, ki ga je dve leti nazaj deset minut pred pričetkom koncerta udaril srčni infarkt ter poslal v večna lovišča (ali na Elizejske poljane, kakor želite). Za kitaro je poprijel James Murrison, meni osebno precej neznano ime na rock sceni, klaviature pa je trpinčil izkušeni Ronnie Leahy, ki je npr. sodeloval z neuničljivim Alvinom Leejem na plošči Pump Iron (1975). Po tridesetih letih delujejo Nazareth neverjetno sveže in prav nič zdelano.

Tokrat so nas organizatorji koncerta prikrajšali za muke, ki smo jih navadno deležni v Avstriji na koncertih. Namreč nobenih "glumcev" (beri: predskupine) ni bilo. Vsa hvala organizatorju!

In sedaj še nekaj utrinkov v zakulisju scene po koncertu, ko smo čakali legende, da se prikažejo iz backstagea.

Prvo došo basista van - Pete Agnew.
"Halo Pete, kako brat?"
Pete: "Pa ja ni nemam brata".
"Ali se še spomniš Ljubljane 1985?"
Pete: "Povedal vam bom anekdoto glede Ljubljane, dobro se spomnim Ljubljane. Leta 1985 pred koncertom v Ljubljani so nas organizatorji obvestili, da bodo med koncertom prižgane luči. Na naše vprašanje zakaj, nam je organizator odgovoril, da so na prejšnjem koncertu v Ljubljani, bile tri ženske posiljene in eden tip zaklan. Malo je manjkalo, da nismo zaradi tega odpovedali koncerta. A ker je bil naš koncert razprodan, smo se le domenili z organizatorjem, da bodo luči sicer prižgane, a samo zadaj. Koncert je bil nepozaben, tako, da je to eden izmed mojih boljših koncertov", je še dejal basista.
Potem je prišel mimo "mali švaba": "Will you give me pick!?!?!" je zahisteriziral, ob tem pa sinhrono nakazoval z desnico brenkanje po kitari.
Pete: "Potrpi, boš dobil, zdaj se pogovarjam s temi fani tukaj!"
Mali švaba pa brez milosti in na ves glas: "When?!!!!!"
Pete se je obrnil k nam vidno raspizden in dejal: "These young bastards, they want everything immediately!"

Nazareth (Orpheum Graz 11.12.2002)

skladbe:

1. When The Lights Come Down
2. Razamanaz
3. Miss Misery
4. Holiday
5. Dream On
6. Bad Bad Boy
7. Danger Danger
8. My White Bycycle
9. Heart's Grown Cold
10. Broken Down Angel
11. Beggar's Day
12. Whisky Drinkin' Woman
13. Hair Of The Dog (solo dude)
14. This Flight Tonight
----------------------------------- dodatek
15. Cocaine
16. Love Hurts
=========================== konec

     
 
  • Natisni reportažo
  •  
         
       
    Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
    © 2000-2001 Vse pravice pridržane.