www.firegoat.com » Reportaže » Hammerfall
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

Hammerfall (Graz - Orpheum - 30.01.03)
Reportažo naredil(a): Aleš Podbrežnik

No, tale izlet je bil popolnoma nepričakovan. Kar smo resno načrtovali, je bil Kaufbeueren deset dni kasneje. Po spletu okoliščin pa sem se znova znašel v Gradcu. In sicer kasneje kot je bilo planirano. Pred začetkom Trojanskega klanca smo obtičali v dolgi koloni. Nekemu nesrečniku je zgorel skedenj. In nikdar ne bom razumel tega, da je treba ustaviti ves promet, da gasilci lahko gasijo 100m oddaljen objekt od ceste, v katerem je seno? Ne rečem, če bi gorela cesta. Pa tisti nesrečni kmet tudi gotovo ni imel v skednju spravljenih jedrskih konic. Ma dobro, že spet nekaj "vijačim". Okej, gremo k bistvu.

Prvi so užgali Nostradameus. Švedi so predstavili tri dni prej izdani album. Njihov tretji po vrsti. Da imajo kar lepo število fanov je bilo očitno, saj je lep delež avditorija "pošejkoval" ob taktih power veseljakov. Toda Nostradameus so zamudili vlak. Resda naščijeta oba kitarista headlinerski dvojec, vendar - kopija. Hammerfall so kopija, a so se pojavili na pravem mestu ob pravem trenutku, Nostradameus pa so danes izgubljeni v nanosu klonov. Vesela različica power metala. Tudi besedila so izredno otročja. V njih se malo zamahuje z mečem in igra štiri mušketirje, glavno pa je, da se na koncu vedno zmaga. V glasbi je vse lepo uokvirjeno, nobenih odklonov od pravil, ki jih diktira glasbena šola, skratka nadvlada popolnega razuma. Zatorej hladno, izredno hladno. Vsekakor korektno, fantje so se potrudili. A nobenih občutij, nobene energije, premalo "odklopljeno" Ni dovolj, da obvladaš inštrument v nulo. Moraš imeti tudi smisel za ustvarjanje kompozicij, ne le smisel za ustvarjanje kopij. Glasba za palčke. Trilil-tralala, skratka uspavanka. A za prave Hammerfall fane gotovo cenjena skupina. Torej, odzehal sem koncert in se osredotočil na Masterplan, ki so me tisto noč edini zares zanimali.

Jorn Lande. Karizmatični pevec, za mene osebno najboljši pevec vala nove generacije metalskih skupin, je pristopil k bivšima Helloween članoma Uliju Kuschu in Rolandu Grapowu. Zmaga je bila zagotovljena. Mislim predvsem na njihov nedavno izdani atmosferični prvenec, ki ga krasijo vrhunske kompozicije. Jorn je pel na polno. Iz razdalje cca 30 cm od mikrofona je rjul s takšno silo, kot bi hotel, da prekuri prav vso fršterkarijo na odru. To!!! Kot bi vlekel prav iz pete vse te screame. Na odru je izstopal tudi basist Jan S. Eckert (Iron Savior) s svojo ribo v rokah. Bas kitara iz flourescentne plastike. Telo inštrumenta je bilo oblikovano kot riba. Torej brezdušna kreacija, a kot nalašč za zbujanje pozornosti. Zvok je bil kvaliteten, vsi inštrumenti izrazni, vokal pa seveda v ospredju. Med nastopom je zavladala izvrstna kemija. Kot bi se člani super ujeli kot osebnosti, ki se medseboj poznajo že zares dolgo časa. Medsebojna komunikacija in komunikacija z avditorijem je bila izredna. Predstava je uspela na celi črti. Predvsem po zaslugi neukročenega Landeja sproščajo Masterplan neverjetno energijo na odru. Ta skupina bi lahko imela svetlo bodočnost. Upajmo, da so jazi posameznikov kompatibilni in ne vlečejo vsak v svojo smer. Ne smemo pozabiti, da sta Kusch in Grapow genialna komponista z dolgim stažem na glasbeni sceni in da je Lande zares tisti pevec, ki je v heavy metalski sceni trenutno glavni zadetek na loteriji. In če jim bodo te kvalitete preveč udarile v glavo, se bodo slej ko prej razšli. Jorn je neverjetno prepričljiv s svojim vživetim pristopom. Glasbi vnaša dušo ter je zato nedvomno gonilna sila Masterplan. Brez takšne izraznosti kot jo personificira Landejeva figura na odru in v studiu, Masterplan praktično izgubijo svoje srce.

Maškarada se lahko prične. O Hammerfall teče beseda. Najprej, kot je v navadi, udari Hector po nakovalu iz stiroporja z ogromnim kladivom (prav tako iz stiroporja). In na oder prično drug za drugim prihajati člani skupine. Fantastično!

Kakšen napuh jih je prevzel, smo se lahko prepričali ob prihodu, ko smo trije ždeli pred backstagejem za avtograme in se je pevec, primadona imenovana Joacim, le obrnil na vratih in rekel, da on ne bo več podpisoval. Madona me je to pojezilo. Ker se nikakor ne more kosati z velikani glasbene scene, obnaša se pa kot filmska zvezda kova Marlon Brando. Sramoto dela sebi in pljuva na ime skupine. Skrajni čas je, da člani razmislijo o zamenjavi pevca.

Sicer pa sila podpovrečna predstava. Od tega, da je Anders Johanson med komadi stalno "padal ven", do tega da se med "The Way Of The Warrior" v pavzah Elmgren in Cans nista mogla sporazumeti (razštelancija) kdaj bo kdo zarifal in kdaj bo kdo zapel. Zvok je bil slab. Masterplan so zveneli razločno in to kot predskupina. Hammerfall pa so mučili predvsem visoki toni. Nekajkrat je med solažami vseskupaj močno zaosciliralo. Monitorji pa so še posebej nerazločno pobruhavali ob izvedbi "Renegade", "Let The Hammer Fall" in "Hearts On Fire". Odrski nastop je deloval daleč od tistega izpred dveh let na istem mestu. Izgleda, da so se fantje že malo prenajedli vsega. Začeli so se obnašati kot zvezde. To velja posebej za gestikulacije pevca Joacima. In niso se maksimalno potrudili. To velja za nerazpoloženega Andersa na bobnih (ni čudno, da je pri Malmsteenu letel iz skupine), Cansa, ki je pri petju velikokrat sekal melodijo v verzih (ni jih zaključeval melodično). Edini prepričljiv član skupine je bil Magnus Rosen. Čeprav njegov solo vložek, ki je v osnovi izredno zanimivo zastavljen, ni zaživel, pa je podivjani Šved iztisnil med nastopom, od vseh kompanjonov na odru, iz sebe še največ.

Set lista Masterplan (Orpheum, Graz 30.01.2003):

1. Spirit Never Die
2. Enlighten Me
3. Crystal Night
4. Soulburn
5. Heroes
6. Kind Hearted Light
7. Bleeding Eyes
-------------------------- dodatek
8. Crowling From Hell
========================

Set lista Hammerfall (Orpheum, Graz 30.01.2003):

1. Riders Of The Storm
2. Heading The Call
3. Stonecold
4. On The Edge Of Honour
5. Legacy Of Kings
6. Magnus Rosen bass solo
7. At The End Of The Rainbow
8. The Way Of The Warrior
9. The Unforgiving Blade
10. Glory To The Brave
11. Stefan Elmgren guitar solo
12. Let The Hammer Fall
13. Renegade
14. Crimson Thunder
------------------------------------ dodatek
15. Templars Of Steel
16. Hearts On Fire
17. Hammerfall
==================================== konec

     
 
  • Natisni reportažo
  •  
         
       
    Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
    © 2000-2001 Vse pravice pridržane.