www.firegoat.com » Reportaže » Lord Belial
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

Lord Belial (Ljubljana - Metelkova - 03.02.03)
Reportažo naredil(a): Klemen Polimac

Pisalo se je leto 2003 in k nam so končno prilezli Lord Belial, ki bi v teh logih morali igrati že leta 1997 na turneji z Dismember. Kakorkoli že, tokrat so le prišli, opremljeni še z Norvežani Forlorn in domačini Magus Noctum, katerim je tudi pripadla čast jih spremljati na turneji.
Za začetek moram povedati, da sem se pred leti bolj veselil tega "svečanega" trenuteka, še posebej, ker bi takratnega '97 leta prišli k nam predstavljati svojo odlično ploščo "Enter The Moonlight Gate" katero štejem za eno najboljših plošč tistega leta, če ne kar za najboljšo. Njen naslednik "Unholy Crusade" me ni ravno prepričal, zadnji izdelek "Angelgrinder" pa prav tako ne. Tako sem šel na koncert z rahlo mešanimi občutki, ki pa so se izkristalizirali tekom nastopa. Pa več o tem kasneje...

Noč so otvorili domačini Magus Noctum, katere so Lord Belial izbrali kot eno od predskupin. Fantje so se več kot izkazali. Prikazali so zelo dober špil, udaren in energičen. Bil sem kar presenečen. Pevec se je sicer še vedno malo obotavljal pokazati kaj več čustev, je pa zato basist toliko bolj (vidno) užival. Tudi bobnar je prav prijetno presenetil. Kitarist je tako ali tako vedno razred zase, kar jasno ni ostalo neopaženo s strani Švedov. Mislim, da nihče ne more več reči, da so le skupina zbrana okrog Davida in s tem nastopom so dokazali, da so jih Lord Belial upravičeno povabili na turnejo. Fantje so si jo zaslužili. Pika!
Na žalost pa jim jo je zagodel sneg in "madžarska marljivost" na cestah. Že naslednji dan so se zaradi vremenskih razmer s svojim kombijem zaleteli v Lord Belial, rezultat pa je bil pot domov. Kombi je bil preveč uničen za nadaljevanje poti. Včasih se takole, meni nič tebi nič, zberejo temni oblaki in ustavijo zasluženo priliko. Kdo ve kakšne reakcije in ponudbe bi dobili po končani turneji - na tokratni turneji so predstavljali tudi svoj prvenec "Guardians Of The Desert", katerega je bilo moč kupiti.
Medtem, ko oddajam tale prispevek, pa v skupini ni več vokalista. Tako Magusi sedaj iščejo novega pevca, hkrati pa še enega kitarista. Po možnosti v isti osebi. Srečno momci!
(Zadnja novica: David bo prevzel še skrb za glasilke poleg šestih strun, drugi kitarist je pa še vedno iskana roba - tudi s koncertnim udejstvovanjem bodo nadaljevali, ko bo znana nova postava. Fantje imajo pripravljenih tudi že 6 pesmi za naslednji album, s snemanjem pa nameravajo pričeti jeseni 2003.)

Forlorn... razočaranje. Z eno besedo, razočaranje. Oziroma, morda niti ne toliko razočaranje, ker sploh nisem pričakoval kaj dosti z njihove strani. Pred leti sem imel doma njihov album "The Crystal Palace", pa sem ga kaj kmalu presnel (yuck, pocukrana topla voda, kar se mene tiče). Zatorej nisem ravno prava oseba za njih ocenjevanje, a tudi odziv publike je bilj bolj kot ne- ničen. Pivo sicer dela svoje, malo poživi ljudi, sprosti okončine ok "okovje" a kakšnega prava odziva skorajda ni bilo. In corpsepainti... Kitarist in klaviaturist sta bila prav smešna. Patetika! Tudi zvok ni bil ravno njihov zaveznik. Ne vem kaj točno so s svojim nastopom želeli dokazati, a sprejem ni bil ravno najboljši. Po svoje škoda, da so jih Lord Belial sploh vzeli s seboj. Ahhh, bodi dovolj o njih.

Nato pa končno... Lord Belial pred mojimi očmi. Svoj nastop so pričeli z Death Is The Gate s predzadnjega albuma "Unholy Crusade". Publika je postala malo bolj živahna, a kaj ko nas je bilo komaj slabih sto. Nadaljevali so s starosto Satan Divine z njihovega "roza" prvenca "Kiss The Goat", nato pa zaružili v Wrath Of The Antichrist Horde z zadnjega albuma. Naslednji komad je Dark posvetil "enemu najboljših kitaristov in basistu", oba Magus Noctum (basist je tega dne praznoval tudi roj. dan)... Enter The Moonlight Gate! Odličen izbor. Publika že počasi dobiva delovno temperaturo, čeravno smo še svetlobna leta od vrelišča. Na splošno je bilo to noč bolj malo odzivov. Publika je bila nekam mlačna, le na trenutke jo je uspel Dark prebuditi. Se je pa zato trudil, o to pa to...
Skratka, po Enter The Moonlight Gate je padel še Mysterious Kingdom, kjer je Dark pozval k skupinskemu slemanju. Vaša želja - naš ukaz... ali pa tudi ne. Izgleda, da ni bil pravi dan, čeravno je tekom njihovega nastopa začelo že prav močno snežiti. Prave "švedske" razmere so zavladale slovenskim cestah, le huronskega odziva od nikoder.
Sledi edina priredba tega večera, Come To The Sabbath (Mercyful Fate). Prve vrste se dobesedno tresejo. Izkaže se za pravilen izbor. Izgleda, da to noč le niso bili samo Lord Belial fani prisotni. Nadaljujejo s Kingdom Of Infinite Grief, za njem pa še en posladek večera, Lamia. Za njo se še enkrat vrnemo k prvencu s komadom Osculum Obscenum (yeah, Kiss the Goat punči!!), le temu pa sledi Bleed On The Cross. Belialovci se poberejo z odra.
Publika zahteva še pa još. Vemo, da cela stvar še ni pri koncu. Pa ne moreš zaključiti s takšnim komadom. Kmalu se vrnejo in nam postrežejo z Lord Of Evil Spirits in svežim March Of The Beast z novega EP-ja. Absolutni konec. Občutek imam, da so fantje dali vse od sebe, za nas (publiko) pa nisem ravno prepričan.
Najbolj sem si želel slišati Path With Endless Horizons, a sem že kar vnaprej vedel, da je to le "wishful thinking". Drugače pa sem kar zadovoljen z izborom komadov in celotnim izkupičkom večera. Če ste jih tokrat zamudili, jih naslednjič nikarte! Gre za odličen band v živo.

Po koncertu sem s Švedi še malo "pokramljal", čeravno se z njimi ni dalo kaj dosti pogovarjati. Vsi štirje so izgledali zelo... 2 much weed! Najprej sem mislil, da je samo Bloodlorda odpihnilo, a se je kar vsem močno zapletal jezik. Kot, da jim angleščina nikakor ne bi šla od ust. No ja, včasih je že tako.
Sedaj so na Regain Records za katere so podpisali pogodbo za tri albume. Pravijo, da so s turnejo zadovoljni in da je bil pričujoči nastop eden boljših na tej turneji. Pohvalno glede na razmere. Vassaga sem vprašal, kaj si misli o Magusih, če so dobra predskupina in jih je zelo pohvalil (v bistvu ni nihče od četvorke skoparil s pohvalami na njihov račun). Pravi, da ve, da kitarist prihaja iz.... Noctiferie ga vprašam. Ja, odgovori. Nisem mogel kaj, da ga ne bi vprašal, če je že slišal njihov zadnji album... not yet.

     
 
  • Natisni reportažo
  •  
         
       
    Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
    © 2000-2001 Vse pravice pridržane.