www.firegoat.com » Reportaže » X-Mass Fest
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

X-Mass Fest (Vienna - Arena - 21.12.01)
Reportažo naredil(a): Klemen Polimac

Ja, ta petek je bil pa res nekaj posebnega. Vstal sem že ob 7. zjutraj, kajti pot do Dunaja je dolga, pa še parkrat smo se morali ustaviti na poti. Vožnja je potekala v prijetnem ozračju (tako in drugače), imeli pa smo tudi šilce sreče, saj smo se na pot podali z letnimi gumami in neuporabnimi verigami v prtljažniku, ha ha.

Do "metelkovske" Arene smo prišli še prekmalu, a so bile razmere preveč antarktične, da bi postopali pred vhodom. No, na koncu smo bili v to vseeno prisiljeni, ker vrli (glupi) Avstrijci začnejo prodajati karte šele pol ure pred koncertom - sedaj pa si predstavljajte precej več kot le tisoč premraženih metalcev, kako se počasi rinejo proti vhodu (mnogi so čakali tudi pol ure ali uro). Notri pa savna...

Ker so nastopile še komplikacije s strani organizatorja (na koncu sem moral kupiti karto, čeprav naj bi bil na guest listi zaradi intervjujev - človek je bil ignoranten do konca), sem jasno zamudil nastop prvega benda Vomitory, kot tudi mnogi drugi. Njihov novi album naj bi bil odličen, na žalost pa tega nisem mogel izkusiti v živo, povrh vsega pa so bili še edini bend tega večera, katerega doslej še nisem videl.

Za Vomitory so na oder prišli (rahlo presenečenje) Krisiun. Legendarni trio iz Sao Paula nam je ponovno pokazal pravi "metal attitude" in nam zatrjeval, da smo mi (fani) vse, oni pa so brez nas nič in da moramo skupaj podpirati metal. Res vse pohvale vredne besede, za kar je Alex jasno požel tudi bučen aplavz kar precej zagrete publike. Igrali so stvari z vseh štirih albumov, svoj nastop pa so zaključili s klasiko Creation's Scourge. Zvok je bil odličen (to velja za vse bende), če pa bi bil kdaj v Ljubljani vsaj pol tako dober, bi že bili na dobri poti.

Drugače pa so se kasneje Krisiunovci pritoževali nad vrstnim redom skupin in zatrdili, da nikoli več ne nameravajo igrati drugi na takšnih festivalih. To je v bistvu presenetilo tudi mene, saj sem glede na njihovo kilometrino in zgodovino pričakoval njihov nastop vsaj za nastopom Dark Funeral (pa nimam čisto nič proti njim, prej nasprotno). No, pa pustimo te stvari ob strani.

Za Krisiun so oder zavzeli Dark Funeral, ki so imeli s seboj tudi session basista tako, da je "gospod Škorenjček" le pel. Na odru so delovali uigrano, atmosfero pa je še posebej nadgrajeval odličen lightshow. Tokrat so za spremembo od njihovega nastopa v Ljubljani '98, ko so s prvega albuma igrali le priredbo Von, Satanic Blood, igrali tudi The Dawn No More Rises in The Secrets Of The Black Arts - poleg stvari z ostalih dveh albumov seveda. Skratka, korekten nastop. Kdor pa še nima njihovega novega albuma "Diabolis Interium" mu ga priporočam, ker gre za odličen izdelek, kar so dokazali tudi v živo (Hail Murder!). Edina slaba stvar (to sem opazil šele par dni kasneje pri razvijanju slik) je bila ta, da ni niti ena slika z Dark Funeral uspela. Bad luck!

A na odru so bili že Nile (se pravi, da gre zares), tokrat z Jonom Versanom (iz Dark Moon) na basu in vokalu namesto Chiefa, za bobni pa je sedel Tony Laureno iz biših Angelcorpse namesto Hammoure (več o razlogih za Peteov odhod iz Nile v intervjuju).

Njihov nastop je bil odličen in (jasno) mnogo daljši kot le tistih ušivih 15 minut takrat junija '99 v Ljubljani. Od njihove energične brutalnosti te preprosto zafuka v strop! Se pa fantom pozna, da so že dobro utečeni in da je za njimi že mnogo turnej, saj so nas z lahkoto klali. :)

V bistvu ne bi posebej našteval komadov, ki so zaigrali. Vsi so bili zaigrani perfektno, mnogi izmed njih pa jasno z uporabo računalnika (kakor recimo zadnji komad Khetti Satha Shemsu - odličen outro). Moram pa priznati, da bi si mnogo bolj želel videti Nile v vlogi headlinerjev, recimo v Gala Hali na Metelkovi. Ne vem, samo zame so tam odlični koncerti, če je tudi za dober zvok poskrbljeno. Osebno veliko raje gledam band v bolj klubski atmosferi, kjer je stik med bandom in publiko bližji in pristnejši, Nile pa bi bili verjetno pravi za to. Morda nekoč... saj že pripravljajo nove komade.

Tisto, kar je še ostalo živega in preživelo "egipčansko poplavo", je nato pokončal Babilonski vrhovni bog Marduk. Njihov nastop je bil naravnost perfekten in verjetno najboljši od vseh tega dne. Energijo, ki so jo oddajali si kar čutil in pokazali so, da je le ta na koncertu še kako pomembna. Legion je bil še posebej zagret, tokrat pomazan s "krvjo".

Ah ja, morda sem pozabil omeniti, da je bila tokrat tudi publika odlična. Sicer drugače zelo hladni Avstrijci so se tokrat zares izkazali in bodrili bende, slemali, "stage divali", vpili... Je bilo pa med njimi tudi kar nekaj Slovencev, Hrvatov in Madžarov (hja, morda tudi zato, kdo ve). Pa nazaj k Marduk nastopu - naenkrat se je na oder povzpela tudi mlada in mična gospodična, ter se ustalila na levi strani odra ob Morganu, kjer se je zvijala, plesala, slemala... Vse to vidi tudi Legion in ne bodi len komentira, da naslednji komad govori o prav taki ženski kot je ona in najavi... jasno, Funeral Bitch (heh he, bravo Legion).

Tudi tokrat je (kot že parkrat doslej) najavil Sulphur Souls kot "the next one is about turning all the fucking crosses upside down!", morda pa niste vedeli, da so to izjavo uporabljali že Morbid Angel pred več kot desetimi leti na svojih koncertih kot najavo za komad Chapel Of Ghouls. Kasneje je publika začela skandirati Jesus Christ... Sodomized, Legion pa je le pogledal preostale člane in rekel "No, saj ste jih slišali" in ustregel moledovanju lačne publike. Res lepo od njega, pa še nekako naravno je izgledalo (čedasiravno bi komad kasneje vseeno zaigrali). Parkrat je natresel tudi par nemških, da bi še bolj zagrel publiko in mislim, da mu je vse skupaj tudi uspelo. Tudi po "timingu" bi rekel, da se je nastop Mardukov odlično pokrival z zmogljivostmi publike. V tej peklenski Areni smo bili natlačeni kot sardele, vroče pa je bilo kot v peklu (pravo nasprotje ledenici zunaj). In tudi kadilo se je na veliko...

A to še zdaleč ni bil konec. Ta seveda pripada nekoč klavcem iz Buffala, ki pa so se na "stara leta" preselili na sončno in upokojencem prijazno Florido. Čisto brez škodoželjnosti lahko rečem, da je tisti, ki je enkrat že videl nastop C.C., videl že (skoraj) vse. Vsekakor so "kanibali" odličen band v živo, a le redkokdaj še presenetijo (še posebej pa v velikih halah - osebno se mi zdi njihov najboljši nastop leta '96 skupaj z Immolationi v Gala Hali na Metelkovi). Tokrat so nam poleg že standardnih komadov (A Skull Full Of Maggots, Fucked With A Knife, Hammer Smashed Face itd.) zaigrali tudi dva nova iz prihajajočega albuma - kar solidno.

V bistvu si niti ne predstavljam, kako bi šele njihov nastop izgledal, če bi igrali še Kreator. Ja, ti večji koncerti (po številu bandov) znajo biti včasih res muka, a prijetna muka. Povrhu vsega pa je videti toliko metalcev na kupu tudi sproščujoče, v primerjavi s tistimi parimi, ki drugače pridemo npr. V Channel Zero. Potem pa je tu še velika izbira CDjev in ostalega "merchandisea" ter metalsko druženje nasploh. Koncert je vsekakor uspel, še najboljše pri vsem tem pa je to, da so igrali samo zares dobri bandi, niti enega "filler" banda ni bilo.

Po koncertu sem še klepetal z Alexom in Moysesom iz Krisiun, čakala pa sta me tudi še intervjuja z Nile in Krisiun, nato pa še dolga in utrujajoča vožnja domov. Če le ne bi bilo avstrijsko pivo tako drago... Kolega Krisa je po koncertu čakalo še manjše presenečenje - njegov avto je namreč izginil, a se je na koncu vseeno vse dobro razpletlo. Bil je "le" pajek. Ah, ti Avstrijci...

     
 
  • Natisni reportažo
  •  
         
       
    Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
    © 2000-2001 Vse pravice pridržane.