www.firegoat.com » Reportaže » Unpure
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

Unpure (Ljubljana - Orto - 25.02.02)
Reportažo naredil(a): Klemen Polimac

Ja, tudi v (domačem) Ortu se dogajajo metal večeri. Eden takih je bil tudi pričujoči z gostoma iz Švedske, Unpure in Watain, ob podpori domače artilerije, ki sliši na ime Magus Noctum in Torka.

Na tem mestu bi se tudi rad zahvalil Setanu Dumovskemu za prost vstop (hvala kolega). Poudariti pa moram, da sprva nisem imel namena spisati reportaže, zato sem tudi rahlo zamudil sam začetek. Na sam koncert sem prišel bolj ali manj le zaradi Watain. Torko sem sicer želel videti, a sem na žalost zamudil njen celoten nastop, kot tudi vsi znanci katere sem povprašal za mnenje. Po toči zvoniti je prepozno... pa kdaj drugič. Fantom pa vseeno želim še veliko glasbenih uspehov in lep pozdrav v Koper.

No, v zgornjem nadstropju Orta sem se znašel ravno sredi nastopa domačinov Magus Noctum. Ker band že prav dobro poznate, ne bi izgubljal preveč besed z opisovanjem njihovega stila. Ustavil bi se bolj pri tokratnem nastopu. Moram reči, da so se mi tokrat zdeli precej bolj usklajeni in ne več tako "leseni" na odru. Verjamem tudi, da bo z vsakim nastopom še boljše. Po lastni presoji bi rekel, da je večina publike kar uživala v nastopu in če so jo uspeli ogreti, je bil cilj dosežen. Njihov način uporabe klaviatur mi sicer ne diši preveč, saj je preveč enostaven, morda celo infantilen. Hkrati pa moram priznati, da določeni bandi zvenijo v živo dosti bolje, kot na plošči. Za Magus Noctum imam nekako tak občutek, čedasiravno jih še nisem slišal na "mrtvo" (izdali so demo "After Many Aeons").

Potem pa trenutek na katerega je čakala večina obiskovalcev, med njimi tudi sam. Nastop "švedske inkarnacije Darkthrone", Watain. Na oder so prišli s corpsepainti in nas preprosto odpihnili s svojim energičnim nastopom. Za vse neuke naj povem, da Watain igrajo tisti prvinski, surov, enostaven (v dobrem pomenu besede), a hkrati energičen black metal, vsem bolj znan pod imenom Darkthrone. Verjamem, da so to noč Watain prepričali tudi največje black metal skeptike. Nastop je bil zares odličen in publika je zares uživala. Vse skupaj so morali začiniti še z Darkthrone priredbo (poklon gospodarjem Temnega Prestola) in to s komadom In The Shadow Of The Horns, z drugega in za mnoge najboljšega albuma Darkthrone "A Blaze In The Northern Sky". Čeravno sam sodim bolj v "Under A Funeral Moon" tabor njihovih fanov, mi je tudi ta izbor ustrezal. To so že finese... :)

No, za Watain pa so na oder prilezli njihovi sosedje Unpure, prav tako Švedi. Priznati moram, da od njihovega nastopa nisem pričakoval veliko (morda tudi zato toliko manjše razočaranje), a tako kratkega nastopa pa še ne. Slabe pol ure - lepo prosim!? In to za "kvazi headlinerje"... Če bi jih že želel opravičevati, bi rekel, da se preprosto niso dobro počutili in so nam zaigrali le svoje slabše komade. A vsi vemo, da temu ni tako. Mislim, da je rešitev na dlani. Že Watain so poskrbeli za enormne izgube energije uboge publike, ujete v prostore Orta tako, da za Unpure ni ostalo kaj dosti "mesa" za končno obdelavo. Drugače pa njihov nastop ni bil tako napačen. Morda je bil napačen dan, napačna publika, to, ono... Sicer pa, kdo sploh potrebuje Unpure, če imamo Watain?

Koncert je po eni strani popolnoma uspel - super nastop Torke (baje) in gostov Watain, ter mnogo večji obisk, kot sem ga sam pričakoval (wow, kaj je black metal postal spet popularen - pa še ponedeljek je bil !?). No, po drugi strani pa je bil zvok prava katastrofa! Auuuu moja ušesa in ušesa vseh prisotnih. Morda pa ušesni čepki le niso tako slaba ideja. A kaj za vraga potem že leta delajo v predalu!? Le kdaj me bo izučilo...

     
 
  • Natisni reportažo
  •  
         
       
    Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
    © 2000-2001 Vse pravice pridržane.